artikel

Mötet om stationshuset i Ornäs

Efter måndagens möte som Vänsterpartiet höll vid stationshuset i Ornäs så har flera röster höjts för att stationshuset ska bevaras.

Statsarkitekt Arne Ludvigsson förklarar för Borlänge Tidning, den 21/8 2012, att han absolut tycker stationshuset ska bevaras.
”Det speciella med arkitekturen i Ornäs är att det är så mycket snickarglädjetradition, men egentligen är det ett stenhus som man har gjort om till trähus med många fina detaljer just i trä” säger Arne Ludvigsson.

Trafikverket, som idag äger stationshuset i Ornäs, vill antingen sälja fastigheten till Borlänge Kommun eller helt enkelt riva huset.
Leif Lindström, Vänsterpartiets gruppledare i Borlänge och ledande i frågan om stationshuset i Ornäs bevarande, har skrivit brev till kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och Trafikverket.
I breven säger Leif Lindström att han begär en fullödig beredning gällande intern och möjlig finansiering av flytt av stationshuset och tankar kring plan- och områdesbestämmelser.

Vad det blir för svar på breven återstår att se.
Men klart står att Vänsterpartiet i Borlänge ser detta som en fråga att driva vidare och att det inte enbart är en fråga om bevarande av ett kulturarv.
Finansiella aspekter, hänsyn till miljö och natur är också viktiga delar som vägs in i Vänsterpartiets förslag.

På mötet den 20/8 2012 kom det mycket folk och inte mindre än 42 personer skrev på protestlistan mot rivningen av stationshuset den kvällen.

Fortsatt uppföljning och uppdatering i ärendet sker återkommande.

Relaterade länkar:
https://borlange.vansterpartiet.se/2012/08/15/mote-och-visning-av-stationshuset-i-ornas/
https://dalademokraten.se/Borlange/Vanstern-tar-strid-for-stationshuset-i-Ornas-/
https://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5015448-oppet-mote-om-stationshuset
https://www.dt.se/nyheter/borlange/1.5018980-fler-vill-radda-stationshuset-i-ornas

Kopiera länk