artikel

V måste inkludera icke-binära transpersoner

Den första mars på vänsterhörnet i Borlänge hade vi det första mötet för det nystartade HBTQ+ nätverket Dalarna.
Jag och en av nätverkets talespersoner Vilja Grytfot hade hand om kvällen där många intressanta och goda diskussioner inträffade.

Jag föreläste om icke-binära transpersoner och icke-binära könsidentiteter, vad det innebär och hur förtryckt den gruppen är i samhället idag. Precis som förväntat var det många som inte visste var det var och de fick många nya begrepp att tänka på resten av kvällen. Varför det kändes förväntat beror på att jag vet hur lite kunskap det finns kring transfrågor och särskilt kring icke-binära, till och med inom Vänsterpartiet som ska vara HBTQ+ vänligt.

Att vara icke-binär innebär att en inte följer tvåkönsnormen, personen kan exempelvis vara både tjej/kille eller skifta mellan dessa men också vara något emellan eller långt ifrån. Icke-binär är ett stort begrepp som kan innebära olika, sammanfattat betyder det att personen inte är 100 % kille eller 100 % tjej.

Det finns fler kön än två men det accepteras inte av dagens samhälle. I skolan på idrotten blir vi indelade i tjej och killgrupper, vi måste välja att gå in på ’’ damernas ’’ eller ’’ herrarnas ’’ toalett. Till och med när vi skapar ett konto på instagram är det tydligen jätte viktigt att fylla i om vi är en kvinna eller man.

Jag tror inte att alla förstår hur farligt det är att neka någon annans existens. Det är en daglig kamp att ständigt bli trampad på med orden ’’ det finns bara två kön ’’ och det är inte speciellt konstigt att den psykiska ohälsan är stor bland transpersoner.

Vänsterpartiet behöver bli bättre på att inkludera personer som inte är man eller kvinna, det går inte att kalla sig för HBTQ+ vänlig när en grupp inom HBTQ+ exkluderas. Platser där vi ska känna trygghet och acceptans används ändå uttrycken man/kvinna och i den feministiska vänster rörelsen blir ändå icke-binära som är kvinnligt kodade kallade för systrar.

Ökad medvetenhet och en ökad kunskap kommer förhoppningsvis att åtminstone göra Vänsterpartiet mer inkluderande för icke-binära transpersoner. Vi kommer dessutom att stärka våra band till varandra ytterligare, vilket gör att vi får ytterligare kraft till att stå emot hatet som många har mot oss med hjärtat till vänster idag.

Carin Kaddik
Vice ordförande, Vänsterpartiet Borlänge, och
HBTQ-politisk talesperson för Vänsterpartiet Borlänge

Kopiera länk