artikel

Föreläsning om Kata Dalström – agitatorn som gick sin egen väg

Författaren Gunnela Björk berättar om sitt arbete med att skildra Kata Dalströms liv och gärning.
Biografin ”Kata Dalström – Agitatorn som gick sin egen väg” kom ut i hösten 2017 och har rosats av kritikerna.

Kata Dalström (1858–1923) föddes i en förmögen familj, gifte sig tidigt med en betydligt äldre man och fick sju barn. När hon vid trettiosex års ålder blev socialdemokrat var det en skandal som lät tala om sig. Hon valdes in i ledningen för det unga socialdemokratiska partiet men det var som agitator hon fann sin rätta plats i tillvaron. Snart var hon en megakändis, en levande legend, efterfrågad, älskad och beundrad som få. Men allt var inte politik: hon studerade också österländska religioner, var utövande spiritist och kallade sig buddhist. Det stormade ständigt omkring Kata Dalström vars privatliv var nästan lika turbulent som hennes politiska liv.

Gunnela Björk är docent i historia vid Örebro Universitet och har tidigare skrivit bl. a. om Olofpalme och medierna (2006) och Margaret Thatcher (2013).

Välkomna!

Kopiera länk